tisdag 23 februari 2010

Svaret från BO

Nu har äntligen svaret från Barnombudsmannen kommit. Även om jag hade hoppats på ett besked om huruvida kommunen agerat formellt rätt eller inte så var det nog mer något jag önskade än förväntade mig. Av svaret kan jag dock bara konstatera att kommunen i detta ärende inte har följt Barnombudsmannens rekommendationer - huruvida nämnden sedan agerat formellt rätt när de ignorerat rekommendationerna är inget som Barnombudsmannen inte kan ha synpunkter på som dess funktion ser ut idag.
Dnr 11.1:0117/10

Hej Mats!

Tack för ditt e-postbrev med en fråga angående Falu kommuns beslut att flytta ungdomens hus. Precis som du säger i dit brev kan inte Barnombudsmannen agera i enskilda ärenden. Barnombudsmannens uppdrag är att ta till vara barns och ungdomars rättigheter och intressen i samhället. Vi uppmärksammar särskilt att lagar och andra författningar stämmer överens med Sveriges åtagande enligt barnkonventionen.

Vi utövar ingen tillsyn över andra myndigheters arbete och ingriper inte heller i enskilda ärenden. Däremot kan Barnombudsmannen utifrån enskilda ärenden lyfta fram viktiga principer som används i arbetet för att förstärka barns och ungas rättigheter. Om du vill veta mer om Barnombudsmannens arbete kan du gå in på vår webbplats, www.bo.se.

Ett mycket viktigt dokument som Sverige har förbundit sig att följa är FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Barnkonventionens artikel 3 säger att barnets bästa ska komma i främsta rummet, artikel 12 i barnkonventionen säger att barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få sina åsikter beaktade. För att leva upp till dessa artiklar i praktiken anser vi att man bör göra så kallade barnkonsekvensanalyser innan beslut tas i frågor som berör barn och unga. En sådan analys inbegriper bland annat en prövning av vad som kan vara barnets bästa. Som en del av en sådan analys bör, förutom barns och ungas, även åsikter från andra relevanta aktörer tas i beaktande. Det finns idag inga lagar som säger att kommuner är tvingade att göra denna typ av konsekvensanalyser. Riksdagen fattade dock ett beslut 1999 om en nationell strategi (prop. 1997/98:182), i denna strategi säger man bl.a. att "kommuner och landsting bör inrätta system för att kunna följa hur barnets bästa förverkligas i det kommunala arbetet. Barnplaner, barnbilagor till budgeten och barnkonsekvensanalyser kan vara instrument för sådan uppföljning".
Prop. 1997/98:182 hittar ni här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar